OMEGA-3 STAR – rybí olej pro oči, nervy i srdce

Rybí tuk je zdraví samo o sobě! V lidské výživě hrají ryby důležitou roli přinejmenším ze dvou důvodů: vysoký obsah bílkovin a pro zdraví klíčových omega-3 mastných kyselin.
Zdravá strava nevyřazuje tuky z jídelníčku, teorie o tom, že tuky samy o sobě způsobují obezitu, je již dávno vyvrácena. Současná dietetika klade větší důraz na kvalitu a druh konzumovaných tuků, protože ne všechny nám škodí.
Ve věci tuků stále více než dietetikům důvěřujeme reklamám, které propagují margaríny. To je důvodem, proč na naše talíře stále přicházejí tuky z hydrogenovaných olejů (průmyslově zpracovaných produktů nazývaných trans). Tyto tuky jsou mimořádně nebezpečné pro zdraví, proto se jim vyhýbejte!
Zdravé tuky hledejte v rybách, olivovém oleji, avokádu, ořechách a lněných semínkách. Tyto tuky posílují zrak, zlepšují imunitu, ochraňují před aterosklerózou a podporují činnost mozku.
Omega-3 mastné kyseliny jsou druhem polynenasycených mastných kyselin (PUFA), které hrají klíčovou roli v metabolismu organismu. Výzkumy o přínosech konzumace ryb začaly u... Eskymáků. Bylo zjištěno, že lidé na dalekém severu, vzhledem k nedostatku zeleniny a ovoce, jedí hlavně tučné ryby, a přesto se těší vynikajícímu zdraví.
Oproti převažujícímu nesprávnému názoru na tuky jsou tyto pro nás nezbytné, plní totiž celou řadu důležitých funkcí:
- jsou stavebními prvky buněčných membrán
- spoluvytvářejí hydrolipidový plášť pokožky
- zmírňují záněty
- podílejí se na vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K)
- jsou prekurzory pohlavních hormonů a hormonů nadledvin
- podporují funkci zraku, kardiovaskulárního a nervového systému.
Pro udržení zdraví je důležitý správný příjem tuků ze stravy nebo suplementace. Vyvážená strava by měla obsahovat tučné ryby, které je nutné konzumovat alespoň 3× týdně. Pokud nemáte ryby v oblivě, užívejte kapsle s omega-3 v dávce, která pokrývá denní potřebu mastných kyselin, tedy nejméně 1.000 mg EPA/DHA. U lidí s hypertenzí nebo revmatoidní artritidou je dávka omega-3 potřebná k dosažení klinických účinků minimálně 2.000 mg denně.
Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené tuky s dvojnými vazbami v uhlíkovém řetězci (poslední dvojná vazba na třetím atomu uhlíku od metylového konce).
V omega-3 mastných kyselinách se nacházejí frakce jako:
- kyselina eikosapentaenová - EPA
- kyselina dokozahexaenová - DHA
- kyselina α-linolenová - ALA
EPA a DHA obsažené v omega-3 mastných kyselinách působí na různých frontách.
DHA je složkou výstavby buněčných membrán neuronů a zrakových orgánů (sítnice oka). Správná hladina může zabránit neurodegenerativním poruchám (depresi, úzkostem nebo Alzheimerově chorobě). DHA zvyšuje schopnost učit se; snižuje riziko výskytu alergických reakcí a změn s atopickým charakterem. EPA pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi, reguluje tlak, zlepšuje elasticitu cév a snižuje riziko vzniku sraženin.
OMEGA-3 STAR, aktivní složky (2 kapsle): rybí olej 2.000 mg, včetně EPA 360 mg, DHA 240 mg; vitamín E (D-alfa-tokoferol) 9,1 mg.

Produkt OMEGA-3 STAR doplní nedostatek omega-3 mastných kyselin a vyřeší problémy:
- emocionální: deprese, ADHD
- metabolické: obezita, cukrovka, arytmie
- duševní: dyslexie, poruchy paměti, Alzheimerova choroba
- imunitní systém: alergie, záněty
- dermatologické: ekzémy, ztvrdlá pokožka, popraskané paty