OMEGA-3 STAR – rybí olej pro oči, nervy i srdce

30.01.2025

Rybí tuk je zdraví samo o sobě! V lidské výživě hrají ryby důležitou roli přinejmenším ze dvou důvodů: vysoký obsah bílkovin a pro zdraví klíčových omega-3 mastných kyselin.

Zdravá strava nevyřazuje tuky z jídelníčku, teorie o tom, že tuky samy o sobě způsobují obezitu, je již dávno vyvrácena. Současná dietetika klade větší důraz na kvalitu a druh konzumovaných tuků, protože ne všechny nám škodí.

Ve věci tuků stále více než dietetikům důvěřujeme reklamám, které propagují margaríny. To je důvodem, proč na naše talíře stále přicházejí tuky z hydrogenovaných olejů (průmyslově zpracovaných produktů nazývaných trans). Tyto tuky jsou mimořádně nebezpečné pro zdraví, proto se jim vyhýbejte!

Zdravé tuky hledejte v rybách, olivovém oleji, avokádu, ořechách a lněných semínkách. Tyto tuky posílují zrak, zlepšují imunitu, ochraňují před aterosklerózou a podporují činnost mozku.

Omega-3 mastné kyseliny jsou druhem polynenasycených mastných kyselin (PUFA), které hrají klíčovou roli v metabolismu organismu. Výzkumy o přínosech konzumace ryb začaly u... Eskymáků. Bylo zjištěno, že lidé na dalekém severu, vzhledem k nedostatku zeleniny a ovoce, jedí hlavně tučné ryby, a přesto se těší vynikajícímu zdraví.

Oproti převažujícímu nesprávnému názoru na tuky jsou tyto pro nás nezbytné, plní totiž celou řadu důležitých funkcí:

  • jsou stavebními prvky buněčných membrán
  • spoluvytvářejí hydrolipidový plášť pokožky
  • zmírňují záněty
  • podílejí se na vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K)
  • jsou prekurzory pohlavních hormonů a hormonů nadledvin
  • podporují funkci zraku, kardiovaskulárního a nervového systému.

Pro udržení zdraví je důležitý správný příjem tuků ze stravy nebo suplementace. Vyvážená strava by měla obsahovat tučné ryby, které je nutné konzumovat alespoň 3× týdně. Pokud nemáte ryby v oblivě, užívejte kapsle s omega-3 v dávce, která pokrývá denní potřebu mastných kyselin, tedy nejméně 1.000 mg EPA/DHA. U lidí s hypertenzí nebo revmatoidní artritidou je dávka omega-3 potřebná k dosažení klinických účinků minimálně 2.000 mg denně.

Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené tuky s dvojnými vazbami v uhlíkovém řetězci (poslední dvojná vazba na třetím atomu uhlíku od metylového konce).

V omega-3 mastných kyselinách se nacházejí frakce jako:

  • kyselina eikosapentaenová - EPA
  • kyselina dokozahexaenová - DHA
  • kyselina α-linolenová - ALA

EPA a DHA obsažené v omega-3 mastných kyselinách působí na různých frontách.

DHA je složkou výstavby buněčných membrán neuronů a zrakových orgánů (sítnice oka). Správná hladina může zabránit neurodegenerativním poruchám (depresi, úzkostem nebo Alzheimerově chorobě). DHA zvyšuje schopnost učit se; snižuje riziko výskytu alergických reakcí a změn s atopickým charakterem. EPA pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi, reguluje tlak, zlepšuje elasticitu cév a snižuje riziko vzniku sraženin.

OMEGA-3 STAR, aktivní složky (2 kapsle): rybí olej 2.000 mg, včetně EPA 360 mg, DHA 240 mg; vitamín E (D-alfa-tokoferol) 9,1 mg.

Produkt OMEGA-3 STAR doplní nedostatek omega-3 mastných kyselin a vyřeší problémy:

  • emocionální: deprese, ADHD
  • metabolické: obezita, cukrovka, arytmie
  • duševní: dyslexie, poruchy paměti, Alzheimerova choroba
  • imunitní systém: alergie, záněty
  • dermatologické: ekzémy, ztvrdlá pokožka, popraskané paty

Máte dotaz?